Wednesday, 14 November, 2018 - 11:41

Personal Data Protection Notice

Personal Data Protection Notice (“Notice”)

This Notice is prepared in accordance with the requirements of the Personal Data Protection Act 2010 (“Act”). This Notice sets out the policies and practices of Harpers, with regard to the use of your Personal Data and your consent to the usage and processing of your Personal Data for the purposes set out below.

1.0 Definition

1.1 For the purpose of this Notice, “Harpers” shall mean Harpers Travel (M) Sdn Bhd and its subsidiaries, herein shall collectively be referred to as “Harpers”.

1.2 “Personal Data” and “Sensitive Personal Data” shall have the meanings as defined in the Act.

1.3 “we” shall refer to any of the companies within Harpers and “you” shall refer to yourself and such other persons or companies represented by you of which you are providing the Personal Data.

2.0 Collection of Personal Data

2.1 The Personal Data about you which Harpers may collect includes but is not limited to:

a) information collected when you fill in, register or update your information with us, either by way of document, electronic or online, which may include Personal Data such as your name, address, contact details and any other necessary Personal Data;

b) any messages or comments you submit to us via whatever means, which may include your Personal Data; and

c) any information obtained independently by Harpers from other lawful sources.

3.0 Purpose of Collection of Personal Data

3.1 By providing your Personal Data to Harpers, you hereby consent that Harpers shall collect, process, use and retain your Personal Data for the following purposes:

a) providing you with products or services under any of Harpers’s businesses;

b) processing your application under any of Harpers’s businesses;

c) marketing of products and services and sending any updates, offers, advertising and promotional materials to you;

d) operating, administering, developing, or enhancing of Harpers’s businesses; 

e) complying with the law and where applicable, public policies;

f) enforcing Harpers’s rights pursuant to any letter, engagement, agreement and/or document; and

g) disclosing to third party for any of the above purposes.

4.0 Disclosure of Personal Data

4.1 You further agree that Harpers may disclose and transfer (whether in Malaysia or abroad) your Personal Data to:

a) Harpers’s parent company, subsidiaries, associates, jointly controlled entities and affiliates;

b) Harpers’s agents, consultants, solicitors, auditors, employers, contractors, suppliers, partners, joint venture partners, advertisers, purchasers, service providers who provide services to/for and on behalf of Harpers; and

c) any relevant authorities, embassies, statutory bodies, regulatory bodies or any relevant financial institutions.

5.0 Choice To Supply Personal Data and Consequence of Non Provision of Personal Data

5.1 You have the right to not provide your Personal Data/Sensitive Personal Data or to revoke your consent to Harpers for the usage and processing of your Personal Data/Sensitive Personal Data.

5.2 In the event that sufficient Personal Data is not supplied, or is not satisfactory to Harpers then your application or request for any of the above purposes as set out in Item 3.0 above may not be accepted or acted upon or Harpers will not be able to provide the full range of products and/or services and/or perform its obligations under any potential or existing contract with you.

6.0 Retention of Personal Data

Any Personal Data supplied by you will be retained by Harpers as long as necessary for the fulfilment of the purposes stated in Item 3.0 above or is required to satisfy any legal, regulatory and/or accounting requirements or to protect Harpers’s interests.

7.0 Confidentiality

Your Personal Data held by Harpers will be kept confidential in accordance with this Notice pursuant to any applicable law that may from time to time be in force.

8.0 Security of Personal Data

Harpers will take reasonable steps to protect your Personal Data from misuse, loss and unauthorised access, modification or disclosure.

9.0 Right of Access and Withdrawal of Consent to Personal Data

9.1 Harpers takes reasonable steps to ensure that your Personal Data is accurate, complete and up-to-date. Under the Act, you have the right of access to your Personal Data held by Harpers upon payment of a prescribed fee and you may request correction of your Personal Data that is inaccurate, incomplete or out-of-date, subject to any applicable legal restrictions and contractual conditions.

9.2 If you have any enquiries pertaining to this Personal Data Protection Notice or if you wish to request access or correction to your Personal Data or to withdraw your consent to Harpers for the processing of your Personal Data, you may contact:-

Harpers Travel (M) Sdn Bhd

Lobby Level, Menara Melawangi,
Amcorp Trade Centre,
18 Persiaran Barat, 46050 Petaling Jaya,
Selangor Darul Ehsan.

Email: pdpa@harperstravel.com

Fax No: +603-7947 1355

9.3 Please note that notwithstanding the withdrawal of your consent, Harpers may still proceed to process your Personal Data as permitted by law and as required under any contractual conditions.  

10.0 Personal Data Given by You

You hereby confirm that you have obtained the consent from the persons or companies represented by you to provide their respective Personal Data to Harpers.

11.0 Changes to Personal Data Protection Notice

Harpers reserves the right to amend this Notice from time to time without prior notice. Any updated version of this Privacy Notice is available on our corporate website: http://www.harperstravel.com/

12.0 Language

This Privacy Notice is issued in both English and Bahasa Malaysia versions. In the event of inconsistencies, the English version shall prevail.

 

Notis Perlindungan Data Peribadi (“Notis”)

Notis ini disediakan mengikut keperluan Akta Perlindungan Data Peribadi 2010 (“Akta”). Notis ini merumuskan dasar dan amalan Harpers mengenai penggunaan Data Peribadi anda dan tujuan seperti yang diterangkan di bawah.

1.0 Definasi

1.1 Untuk tujuan Notis ini, “Harpers” bermaksud Harpers Travel (M) Sdn Bhd dan anak syarikat, yang secara kolektif dirujuk sebagai “Harpers”.

1.2 “Data Peribadi” dan “Data Peribadi Sensitif” hendaklah mempunyai maksud seperti yang terkandung dalam Akta.

1.3 “Kami” adalah merujuk kepada mana-mana syarikat dalam Harpers dan “anda” adalah merujuk kepada anda dan/atau mana-mana orang lain atau syarikat yang diwakili oleh anda di mana anda memberikan maklumat Data Peribadi.

2.0 Pengumpulan Data Peribadi

2.1 Data Peribadi mengenai anda yang mungkin dikumpul oleh kami termasuk tetapi tidak terhad:

a) maklumat yang dikumpul apabila anda mengisi, mendaftar atau mengemaskini maklumat anda dengan kami, sama ada melalui cara dokumen, elektronik atau dalam talian, yang mungkin termasuk Data Peribadi seperti nama, alamat, butiran hubungan dan apa-apa Data Peribadi yang berkenaan;

b) sebarang mesej atau komen yang anda serahkan kepada kami melalui apa-apa cara yang mungkin mengandungi Data Peribadi; dan

c) apa-apa informasi yang didapati secara bebas oleh kami dari sumber-sumber yang sah.

3.0 Tujuan Mengumpul Data Peribadi

3.1 Dengan memberikan Data Peribadi anda kepada Harpers, anda dengan ini membenarkan Harpers untuk mengumpul, memproses, mengguna dan menyimpan Data Peribadi anda untuk tujuan-tujuan berikut:-

a) memberi anda barangan atau perkhidmatan di bawah mana-mana perniagaan Harpers;

b) memproses permohonan anda di bawah mana-mana perniagaan Harpers;

c) pemasaran barangan atau perkhidmatan dan menghantar pengemaskinian, tawaran, bahan iklan dan promosi kepada anda;

d) operasi, pentadbiran, pembangunan, atau penambahbaikan perniagaan Harpers;

e) mematuhi undang-undang dan jika berkenaan, dasar awam;

f) berkaitan dengan penguatkuasaan hak Harpers mengikut apa-apa surat, perjanjian dan/atau dokumen; dan

g) membuat penzahiran kepada pihak ketiga bagi mana-mana tujuan di atas.

4.0 Penzahiran Data Peribadi

4.1 Anda selanjutnya bersetuju bahawa Harpers boleh menzahir dan memindah (sama ada di Malaysia atau luar negara) Data Peribadi anda kepada:

a) syarikat induk kepada Harpers, anak syarikat, syarikat bersekutu serta entiti dikawal bersama;

b) agen kepada Harpers, penasihat, peguam, pengaudit, majikan, kontraktor, pembekal, rakan kongsi, ahli gabungan bersama, pengiklan, pembeli, pembekal perkhidmatan yang menyediakan perkhidmatan kepada atau bagi pihak Kumpulan; dan

c) mana-mana pihak berkuasa yang berkenaan, kedutaan, badan berkanun, badan penyelia atau mana-mana institusi kewangan yang berkenaan.

5.0 Pilihan Untuk Memberi Data Peribadi Dan Kesan Ketiadaan Pemberian Data Peribadi

5.1 Anda mempunyai hak untuk tidak memberikan Data Peribadi/Data Peribadi Sensitif atau menarik balik persetujuan/kebenaran kepada Harpers untuk mengguna dan memproses Data Peribadi/Data Peribadi Sensitif.

5.2 Jika Data Peribadi yang diberikan adalah tidak mencukupi atau tidak memuaskan Harpers, maka permohonan anda atau permintaan untuk tujuan-tujuan seperti yang terkandung dalam Perkara 3.0 di atas mungkin tidak dapat dipersetujui atau dipenuhi atau tidak dapat dilaksanakan oleh Kumpulan untuk memberikan barangan dan/atau perkhidmatan secara penuh dan/atau memenuhi tanggungjawab di bawah apa-apa kontrak yang berpotensi atau sedia ada dengan anda.

6.0 Penyimpanan Data Peribadi

Sebarang Data Peribadi yang dibekalkan oleh anda akan disimpan oleh Harpers selama yang perlu bagi memenuhi tujuan yang dinyatakan dalam Perkara 3.0 di atas atau diperlukan untuk memenuhi mana-mana keperluan undang-undang dan/atau keperluan perakaunan atau untuk melindungi kepentingan Harpers.

7.0 Kerahsiaan

Data Peribadi anda yang dipegang oleh Harpers akan disimpan secara rahsia menurut Notis ini selaras dengan mana-mana undang-undang terpakai yang berkuatkuasa dari semasa ke semasa.

8.0 Keselamatan Data Peribadi

Harpers akan mengambil langkah yang munasabah untuk melindungi Data Peribadi anda daripada penyalahgunaan, kehilangan dan akses, pengubahsuaian atau penzahiran yang tidak dibenarkan.

9.0 Hak Untuk Akses Dan Menarikbalik Persetujuan Data Peribadi

9.1 Harpers mengambil langkah yang munasabah untuk memastikan Data Peribadi anda adalah tepat, lengkap dan terkini. Di bawah Akta, anda mempunyai hak untuk akses Data Peribadi anda yang dipegang oleh Harpers dengan pembayaran fi yang ditetapkan dan anda boleh meminta pembetulan terhadap Data Peribadi anda yang tidak tepat, tidak lengkap, atau tidak dikemaskini, tertakluk kepada sebarang sekatan di bawah undang-undang serta syarat-syarat kontrak.

9.2 Jika anda mempunyai sebarang soalan mengenai Notis ini atau jika anda ingin memohon akses atau pembetulan kepada Data Peribadi anda atau jika anda ingin menarik balik persetujuan/kebenaran anda kepada Harpers bagi pemprosesan Data Peribadi, anda boleh menghubungi:

Harpers Travel (M) Sdn Bhd

Lobby Level, Menara Melawangi,
Amcorp Trade Centre,
18 Persiaran Barat, 46050 Petaling Jaya,
Selangor Darul Ehsan.

Email: pdpa@harperstravel.com

Fax No: +603-7947 1355

9.3 Sila ambil perhatian bahawa walaupun anda menarikbalik kebenaran/persetujuan, Harpers masih boleh terus memproses Data Peribadi seperti mana yang dibenarkan oleh undang-undang dan seperti mana yang diperlukan di bawah syarat kontrak.

10.0 Data Peribadi Yang Diberikan Oleh Anda

Anda mengesahkan bahawa anda telah mendapatkan kebenaran/persetujuan daripada orang atau syarikat yang diwakili oleh anda untuk memberikan Data Peribadi mereka kepada Harpers.

11.0 Pemindaan Kepada Notis

Harpers berhak untuk meminda Notis ini dari semasa ke semasa tanpa memberi notis terlebih dahulu. Sebarang pemindaan terhadap Notis ini boleh didapati di laman web korporat kami: http://www.harperstravel.com

12.0 Bahasa

Notis ini diterbitkan dalam kedua-dua versi Bahasa Inggeris dan Bahasa Malaysia. Sekiranya terdapat ketidakseragaman, versi Bahasa Inggeris akan digunapakai.

BOOK ONLINE OR CALL US

 Head Office:
+(603) 7947 1388

Penang Branch:
+(604)226 2555

find us on facebook 

    AIR TICKET RESERVATIONS

Head Office (PJ): (603)7947 1311 / 7947 1322 / 7947 1333
Email: infokul@harperstravel.com
Penang Branch (PG): (604)226 2545
Email: infopen@harperstravel.com